Profail ♥

My photo
Malaysia
USIA didaftarkan pada 10 Oktober 1969 berikutan keputusan Kongres Masyarakat Islam dua bulan sebelum itu. Pertubuhan ini ujud hasil gabungan Persatuan Islam Putatan, Persatuan Islam Sabah dan Persatuan Islam Tawau. USIA memainkan peranan yang amat bermakna dalam gerakan dakwah di Negeri Sabah, termasuk penubuhan MUIS pada 1972, pengisytiharan Islam sebagai agama rasmi di Negeri ini dan pengislaman seramai 71,471 orang dalam tempoh 6 tahun pertama penubuhannya.

Monday, January 31, 2011

Seminar Sehari Dakwah USIA Bahagian Kota Marudu

Lebih kurang 200 orang peserta terdiri dari kalangan Saudara Baru telah menyertai Seminar Sehari Dakwah anjuran bersama USIA Bahagian Kota Marudu ini.  Majlis telah diadakan pada 23 Januari 2011, bertempat di Surau An-Nur, Kampung Longob, Kota Marudu. Majlis Perasmian disempurnakan oleh Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Sakaran bin Dandai, Yang Dipertua USIA. Hadir sama dalam majlis tersebut ialah Datuk Haji Matussin Ag. Damit, Naib Yang Dipertua USIA dan Datuk Haji Arshad bin Idris, Pemangku Setiausaha Agung. Ceramah dan forum telah dilaksanakan dengan jayanya atas usaha Pengarah Dakwah USIA Pusat iaitu Ustaz Abuhuraira Abdurrahman, Pegawai Dakwah USIA Pusat yang juga merupakan Ketua USIA Bahagian Kota Marudu, Ustaz Abdul Kahar bin Abdul Rahman dan beberapa orang pegawai serta kakitangan yang lain. Di antara anggota masyarakat setempat yang turut hadir ialah Sdr. Bahari Giru, Ketua Kampung Longob dan Sdr. Jefri Hamzah, Imam Surau An-Nur Kampung Longob. Bersempena dengan program ini juga Tun Yang Dipertua telah menyampaikan sumbangan dari USIA Pusat kepada para saudara kita di daerah berkenaan. Selain daripada itu, Tun Yang Dipertua juga telah mengumumkan pemberian peruntukan sejumlah RM5,000 kepada USIA Bahagian Kota Marudu dengan agihan masing-masing sejumlah RM1,000 kepada Badan Belia dan Wanita Bahagian tersebut dan RM1,000 kepada Surau An Nur Kampung Longod serta pembiayaan pembelian baju murid kelas KAFA di kampung tersebut.

Ziarah Bahagian ~ Keningau

Program ini telah diadakan di daerah Keningau, dengan kerjasama Jawatankuasa USIA Bahagian Keningau. Ustaz Abuhuraira Abdurrahman, Pengarah Dakwah USIA bersama rombongannya yang terdiri daripada tiga orang Pegawai Dakwah USIA Pusat iaitu Ustaz Suharto Soekarni, Ustaz Abdul Kahar bin Abdul Rahman dan Ustaz Wahab Bustami telah mengadakan ceramah agama di beberapa buah masjid di daerah tersebut iaitu Masjid di Kampung Bayangan, Pekan Ar Rahim, Kampung Kota Ayangan, Al-Taqwa, Kampung Beriawa dan beberapa buah Surau termasuk di Kampung Padang Tembak, Kampung Kirokot dan Kampung Panagatan Ulu. Program ini merupakan kesinambungan forum bergerak anjuran USIA Pusat dan Bahagian yang telah digariskan sebagai program tahunan USIA. Kelihatan dalam gambar, Ustaz Abuhuraira mengabadikan kenangan bersama Ketua dan sebahagian daripada Ahli-ahli Jawatankuasa USIA Bahagian Keningau.

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi BIl. 1/2011

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi USIA Bil. 1/2011 telah diadakan pada 12 Januari 2011, bertempat di Dewan Mesyuarat, Tingkat 4, Bangunan USIA, Jalan Sembulan, Kota Kinabalu. Mesyuarat dipengerusikan oleh Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Sakaran bin Dandai, Yang Dipertua USIA. Ahli-ahli Majlis Kerja Tertinggi terdiri daripada dua orang Timbalan Yang Dipertua, Naib-Naib Yang Dipertua, Bendahari Agung, Pemangku Setiausaha Agung, Ketua Belia, Ketua Wanita dan beberapa orang Ahli Majlis Tertinggi yang dilantik menganggotai Majlis Kerja Tertinggi USIA ini.  Dalam perutusannya, Tun Yang Dipertua memaklumkan mengenai rancangan program dakwah USIA yang akan diadakan pada tahun ini seperti forum bergerak (mobile forum) ke Bahagian-Bahagian, Khemah Dakwah, Dakwah Khas, Kelas Baitunnur Intensif dan seumpamanya.  Program akan diadakan secara berperingkat-peringkat sepanjang tahun ini. 


Sunday, January 30, 2011

Jadual Maulidurrasul di Tawau

Program Dakwah USIA sempena Maulidurrasul di Tawau adalah anjuran USIA Pusat dengan kerjasama USIA Bahagian Tawau.

17/02/2011 - Ceramah (selepas Solat Maghrib)
Kg. Kurnia Jaya - Ustaz Abuhuraira Abdurrahman
Tanjung Batu Keramat - Ustaz Haji Zainal Abidin
Taman Semarak - Ustaz Suharto soekarni
Kg. Ranggu - Ustaz JM Ikhwan Asngadi

18/02/211 - Khutbah Jumaat
Kg. Saadani Batu - Ustaz JM Ikhwan Asngadi
Masjid Bandar - Ustaz Suharto Soekarni
Masjid Raya - Ustaz Abuhuraira Abdurrahman
Kg. Kinabutan - Ustaz Haji Zainal Abidin

18/02/2011 - Ceramah Agama (selepas Solat Maghrib)
Kg. Muhibbah Raya - Ustaz Abuhuraira Abdurrahman
Bukit Gemuk - Ustaz Haji Zainal Abidin
Bombalai - Ustaz Suharto Soekarni
Kg. Jawa Lanut - Ustaz JM Ikhwan Asngadi
Balung Kokos - Ustaz Mohd. Amin Nasir

19/02/2011 - Forum
Masjid Raya - Ustaz Abuhuraira Abdurrahman, Ustaz Suharto Soekarni, Ustaz JM Ikhwan Asngadi dan Ustaz Haji Zainal Abidin.

20/02/2011 - Ceramah (selepas Solat Maghrib)
Kg.Kinabutan - Ustaz Abuhuraira Abdurrahman
Kg. Titingan - Ustaz Haji Zainal Abidin
Tanjung Batu Tengah - Ustaz Suharto Soekarni
Batu Payung - Ustaz JM Ikhwan Asngadi

Friday, January 28, 2011

Keratan Akhbar Januari 2011

Pelbagai program dirangka untuk dilaksanakan sepanjang tahun 2011. Program tersebut telahpun diuar-uarkan melalui media elektronik dan media massa. Di antara yang telah disiarkan dalam surat khabar tempatan adalah seperti berikut:-

USIA Pusat adakan forum bergerak ke seluruh daerah

Seminar Sehari Dakwah USIA di Kota Marudu

Rancangan USIA untuk terus mendekati Saudara Baru

Majlis Anugerah kepada pemimpin gerakan Islam anjuran USIA Bahagian Penampang

Pengarah Dakwah USIA mengabadikan kenangan bergambar bersama
AJK USIA Bahagian Keningau sempena acara di Bahagian tersebut.

Thursday, January 27, 2011

Mesyuarat Majlis Tertinggi USIA Bil. 1/2011

Mesyuarat diadakan pada tarikh 27 Januari 2011, jam 10:00 pagi, bertempat di Dewan Mesyuarat Tingkat 4, Bangunan USIA, Jalan Sembulan, Kota Kinabalu. Ianya merupakan mesyuarat pertama pada tahun 2011 ini. Mesyuarat dipengerusikan oleh Yang Amat Berbahagia Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Sakaran bin Dandai, Yang Dipertua USIA. Dihadiri oleh Timbalan-Timbalan Yang Dipertua, Naib-Naib Yang Dipertua, Pemangku Setiausaha Agung, Ketua Belia dan Ketua Wanita serta barisan Ahli-ahli Majlis Tertinggi yang lain. Di antara agenda yang dibincangkan ialah mengenai pelaksanaan Program Dakwah USIA 2011 serta tindakan ke atas usul ataupun perkara yang dibangkitkan oleh para Perwakilan semasa AGM USIA Ke 24 yang lalu. Sementara itu, dalam perutusannya Tun Yang Dipertua menyambut baik cadangan penganjuran Kelas Mahad Tahfiz di setiap USIA Bahagian sebagai salah satu usaha melahirkan imam muda berbakat dan seterusnya menerajui kepemimpinan Masjid dan Surau. Beliau berkata, program tersebut merupakan mekanisme yang difikirkan dapat menarik generasi muda mendekati Masjid dan Surau, di samping USIA menjadikan mereka pelapis imam yang sedia ada di masa akan datang.

Tun Sakaran (dua dari kiri) ketika mempengerusikan mesyuarat pertama AMT USIA di Dewan Mesyuarat, Tingkat 4, Bangunan USIA, Kota Kinabalu.  Turut kelihatan Tan Sri Ampong (dua dari kanan), YB Datu Nasrun (kanan) dan Datuk Arshad (kiri).


Naib-Naib Yang Dipertua yang hadir di mesyuarat tersebut.  Dari kiri Sdr. Lamsil Hamidsor, Datuk Matussin dan Datuk Aklee.

Ahli-ahli Majlis Tertinggi yang terdiri daripada Ahli-ahli Yang Berhormat turut meluangkan masa hadir ke mesyuarat kali ini.  Kelihatan dari kiri YB Zakaria, YB Tawfiq dan YB Surady.

Di antara yang hadir juga ialah Datin Seri Panglima Hjh Norsuadah, Ketua Wanita (dua dari kiri) dan Tuan Haji Abdul Hakim, Ketua Belia (dua dari kanan), begitu juga dengan Puan Hajah Nanih di sebelah kiri dan Tuan Haji Amin (NYP) di sebelah kanan.

Sebilangan daripada AMT yang hadir. Kelihatan dari kiri, Encik Awang Hashim, Tuan Haji Uda, Dr. Haji Minggu dan beberapa orang AMT yang lain.

Dari kiri, YB Surady (Ahli Majlis Tertinggi), Tuan Haji Mohd Ali (Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua USIA WP Labuan) dan Sdr. Abd. Latiff (Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua USIA Kudat).