Profail ♥

My photo
Malaysia
USIA didaftarkan pada 10 Oktober 1969 berikutan keputusan Kongres Masyarakat Islam dua bulan sebelum itu. Pertubuhan ini ujud hasil gabungan Persatuan Islam Putatan, Persatuan Islam Sabah dan Persatuan Islam Tawau. USIA memainkan peranan yang amat bermakna dalam gerakan dakwah di Negeri Sabah, termasuk penubuhan MUIS pada 1972, pengisytiharan Islam sebagai agama rasmi di Negeri ini dan pengislaman seramai 71,471 orang dalam tempoh 6 tahun pertama penubuhannya.

Thursday, January 27, 2011

Mesyuarat Majlis Tertinggi USIA Bil. 1/2011

Mesyuarat diadakan pada tarikh 27 Januari 2011, jam 10:00 pagi, bertempat di Dewan Mesyuarat Tingkat 4, Bangunan USIA, Jalan Sembulan, Kota Kinabalu. Ianya merupakan mesyuarat pertama pada tahun 2011 ini. Mesyuarat dipengerusikan oleh Yang Amat Berbahagia Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Sakaran bin Dandai, Yang Dipertua USIA. Dihadiri oleh Timbalan-Timbalan Yang Dipertua, Naib-Naib Yang Dipertua, Pemangku Setiausaha Agung, Ketua Belia dan Ketua Wanita serta barisan Ahli-ahli Majlis Tertinggi yang lain. Di antara agenda yang dibincangkan ialah mengenai pelaksanaan Program Dakwah USIA 2011 serta tindakan ke atas usul ataupun perkara yang dibangkitkan oleh para Perwakilan semasa AGM USIA Ke 24 yang lalu. Sementara itu, dalam perutusannya Tun Yang Dipertua menyambut baik cadangan penganjuran Kelas Mahad Tahfiz di setiap USIA Bahagian sebagai salah satu usaha melahirkan imam muda berbakat dan seterusnya menerajui kepemimpinan Masjid dan Surau. Beliau berkata, program tersebut merupakan mekanisme yang difikirkan dapat menarik generasi muda mendekati Masjid dan Surau, di samping USIA menjadikan mereka pelapis imam yang sedia ada di masa akan datang.

Tun Sakaran (dua dari kiri) ketika mempengerusikan mesyuarat pertama AMT USIA di Dewan Mesyuarat, Tingkat 4, Bangunan USIA, Kota Kinabalu.  Turut kelihatan Tan Sri Ampong (dua dari kanan), YB Datu Nasrun (kanan) dan Datuk Arshad (kiri).


Naib-Naib Yang Dipertua yang hadir di mesyuarat tersebut.  Dari kiri Sdr. Lamsil Hamidsor, Datuk Matussin dan Datuk Aklee.

Ahli-ahli Majlis Tertinggi yang terdiri daripada Ahli-ahli Yang Berhormat turut meluangkan masa hadir ke mesyuarat kali ini.  Kelihatan dari kiri YB Zakaria, YB Tawfiq dan YB Surady.

Di antara yang hadir juga ialah Datin Seri Panglima Hjh Norsuadah, Ketua Wanita (dua dari kiri) dan Tuan Haji Abdul Hakim, Ketua Belia (dua dari kanan), begitu juga dengan Puan Hajah Nanih di sebelah kiri dan Tuan Haji Amin (NYP) di sebelah kanan.

Sebilangan daripada AMT yang hadir. Kelihatan dari kiri, Encik Awang Hashim, Tuan Haji Uda, Dr. Haji Minggu dan beberapa orang AMT yang lain.

Dari kiri, YB Surady (Ahli Majlis Tertinggi), Tuan Haji Mohd Ali (Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua USIA WP Labuan) dan Sdr. Abd. Latiff (Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua USIA Kudat).


No comments:

Post a Comment